Uravnotežena i pravilna ishrana podrazumeva ravnomerno unošenje makronutrijenata (proteini, ugljeni hidrati, masti) i mikronutrijenata (vitamini, minerali…) u odnosu i količini koja će zadovoljiti potrebe organizma i omogućiti njihovo normalno funkcionisanje.

Ishrana treba da bude raznovrsna i svakako ne jednolična. Broj obroka bi trebalo da se kreće od 5- 6 dnevno, po principu češći a manji. Zastupljenost namirnica treba da se sastoji iz svih sedam grupa namirnica (žitarice, meso,  mlečni proizvodi, voće, povrće, masti i šećerni koncentrati) koje su pažljivo i ravnomerno raspoređene. Prvi obrok bi trebalo ukoliko je moguće konzumirati od 30 min pa do 1 h po buđenju, a razmake bi trebalo praviti na svakih 3-4 sata od prethodno završenog obroka. Na ovaj način će se hrana pravilno svariti i neće se stvarati težina u želudcu i preopterećenost digestivnog sistema, dobro poznatu pospanost, osećaj nadutosti i dr. Užine su takođe važne i kada su one u pitanju, trebalo bi da obuhvataju unos odgovarajućih količina voća koje može biti i u obliku voćnih mešavina, salate. Bilo bi dobro ne preskakati obroke i gladovati jer se na taj način stvara obrnuta situacija od željene, gde uneta hrana nije iskorišćena kao hranjljiva materija, već se deponuje u masne depoe tela.

Fizička aktivnost je bitna za ishranu, ali ne samo u svrhu mršavljenja. Fizička aktivnost je bitna kako bi se metabolizam ubrzao, stvorilo psihičko rasterećenje i ravnomerna raspodela svih nutrijenata u organizmu. Nije potrebno da se drže teški treninzi , dizanjem težina u teretani, iscrpljivanjem.Tako postoji veća opasnost da dođe do povreda posebno ako se niste duže vreme bavili nikakakvim vidom aktivnosti. Preporučljiva je šetnja, kardio treninzi, šetanje na traci, brz hod, lagane vežbe i obavezna istezanja. Za lepu liniju je dovoljna samo volja i istrajanost.

Dobra organizacija je pola posla. Samim tim dobro organizujte kako poslovni dan tako isto i vašu ishranu, ako ne postoji mogućnost da spremate jer ste na poslu. Prilagodite se i birajte zdravije izbore oko vas, restorani u kojima možete poručiti obrok spremljen na način kako vi želite pa čak ako je izbor sužen na pekaru, zavisnosti od vremena obroka i izborom koji imate tamo, možete se uskladiti. Birati proje, proizvode od crnog brašna i punog zrna, zdrave sendviče bez dodataka majoneza i margarina. Nije najzdraviji izbor ali svakako je bolje od toga da ništa ne pojedete, posebno ako ste često na poslovnom putu i nemate puno izbora. Bitno je ne odustajati, ne gubiti motivaciju i lako ćete doći do svoje željene težine.

Ostavite odgovor