Sportski cilj je polazna osnova uspeha u sportu. Ali šta to znači postaviti cilj, odnosno kako ga postaviti na pravi način, onako kako bi on bio inspiracija i motivacija za postizanje sportskih rezultata?

Pre sve treba postaviti glavni cilj, cilj svoje karijere. Za neke sportiste to može biti zabava, želja za upoznavanjem ljudi ili putovanjem, ali ovo nije poenta našeg teksta, ovde želimo da govorimo o ciljevima koji se tiču isključivo postizanja što boljeg sportskog rezultata.

Mislim pre svega na želju da se igra za državni tim ili određeni klub, želju za pobedama, vrhunskim sportskim ugovorima, rezultatima i dr.

Cilj mora biti konkretan, npr. koliko nastupa za državni tim, koje medalje i na kojim takmičenjima, koliko pobeda, za koji period… Ipak, ovde treba biti oprezan jer u kolektivnom sportu medalje ne zavise samo od jednog igrača. Zato cilj mora biti konretan ali i ličan, mora da isključuje zavisnost od drugih ljudi.

Npr. “Želim da potpišem četvorogodišnji ugovor sa Barselonom za pola miliona evra.” Ovo je jedan konkretan cilj, na kome i te kako treba raditi.

Cilj u sebi treba da sadrži osnovne potrebe, ali neophodno je biti realan u odnosu na procenu i mogućnosti sportiste. U suprotnom stvara se iluzija i dovodi sportistu do frustracije.

Sportista treba dobro da razmisli šta je ono što bi moga da postigne kada bi dao sve od sebe. Ovo podrazumeva da cilj nije mali i očekivan, već vrlo ambiciozan ali i dostižan.

Kada jasno shvati šta će ispuniti njegovo srce, sportista zapisuje cilj i to u sadašnjem vremenu, kao jednu vrstu podsvesnog programiranja svoje ličnosti.

Npr. “Potpisao sam četvorogodišnji ugovora sa Barselonom za 500.000,00 evra i potpuno sam spreman da se suočim sa svim izazovima koji me očekuju.”

Sadašnje vreme izraza izaziva kod sportiste određene emocije, najčešće sreću i zadovoljstvo. Pored definicije i slike cilja, ove emocije predstavljaju vrlo važan motivacioni faktor koji vuče sportisu u pravcu ostvarenja cilja, tako da ih nikada ne bi smeo zaboraviti.

Dakle rekli smo: definicija cilja, sadašnji trenutak, emocija.

Nedostaje nam vreme, rok u kom periodu  bi ovaj cilj trebalo da se dostigne.

Da li za tri godine, pet, deset? Vreme takođe mora biti konkretno, npr. 20. maj 2019. god. u 15h i 10min. dešava se to i to. (vaš cilj se ostvaruje, tj. ostvaren je)

Znači: definicija cilja, sadašnji trenutak, emocija i period (vreme)

Ukoliko sve ovo uzmemo u obzir, možemo primetiti jednu stvar u vezi sa postavljanjem glavnog cilja naše karijere koju do sada verovatno nikada nismo primećivali. To je činjenica da je cilj u stvari jedna živa situacija koja treba da nam se desi jednog trenutka u budućnosti.

Postoje brojne teorije u vezi sa ispravnim postavljanjem ciljeva, ali sam duboko ubeđen da je ovo jedna od najboljih.

Cilj kao situacija – dugoročni I kratkoročni ciljevi

 

  • Glavni cilj
  • Podciljevi – šestomesečni, tromesečni, mesečni, nedeljni i dnevni ciljevi

 

Npr. “Sedim u klubu Barselone, posle potpisanog četvorogodišnjeg ugovora, brojevima je ispisano 500.000 evra. Osećam se fantastično, mogao bih da letim od uzbuđenja, moj dečački san je ostvaren, 4 burne godine su preda mnom, ali sam spreman na sve izazove, 20. maj 2019. god.”

Ovo je jedan od primera postavljanja ispravnog cilja. Sportista će opisati situaciju koja mu je važna i koja ga ispunjava.

Kada završi sa glavnim ciljem preći će na svoje podciljeve, koji bi trebalo stepenastim putem da dovedu do glavnog cilja. Šta je ono što treba da se dešava narednog meseca, za tri, za šest meseci? Kako bi se približio cilju sportista će početi sa svakodnevnim određivanjem dnevnog cilja, šta je ono što treba i mogu da uradim danas da bih se približio svom prvom, narednom podcilju, a samim tim i svom glavnom cilju. Kada to shvati trudi se da i to i sprovede.

Samo na ovaj način sportista ostaje u koraku sa svojim sportskim samoostvarenjem, korača postepeno, ali hrabro željenim putem. Ovo mu daje snagu da nastavi dalje i prati svoje svakodnevno napredovanje.

Ali, ukoliko ne ostvari svoj prvi ili bilo koji podcilj, on ne odustaje, već treba da traži i nađe razlog zašto nije uspeo i to popravlja i menja.

Ciljevi su jako bitni, daju mu usmerenje, smisao, suštinu, pažnju, mogućnost stvaranja i što je najvažnije svakodnevnu duboku motivaicju za napretkom u sportu.

Možda će se desiti da ne ostvari svoj glavni cilj, ali će naučiti mnogobrojne strategije kako da izgradi svoj karakter, koji će ga dovesti do ostvarenja nekod drugog njemu važnog cilja.

Ipak, na to ne treba ni da misli dok ne da sve od sebe i pokuša da dostigne svoj konačni cilj ili onaj koji mu je najvažniji. Tako upoznaje i definiše sebe.

Rad, red i disciplina vode do istrajnosti, a istrajnost do uspeha.

Nije uspeo samo onaj ko je odustao!

Ostavite odgovor