Po čemu se vaša Sportska Asocijacija razilikuje u odnosu na neka druga sportska udruženja, koji se možda bave nekim sličnim oblastima u sportu?

– Mislim da je svaka dobronamerna, stručna pomoć važna i neophodna. Ponavljam da savremeni sportista ukoliko želi da uspe, mora da ulaže u sebe, redovno radi na sebi i angažuje stručne osobe koje će mu pomoći, uputiti ga na pravi put i pratiti u njegovoj karijeri. Sportista ne može i ne treba sam, mora da ima saigrače i van terena i da traži pomoć.

– Iskreno i ne razmišljam o konkurenciji. Mi se trudimo da pokrijemo sve ono što je važno sportistima za njihov uspeh. Kako od običnih saveta, fizičke i mentalne pripreme, dobre ishrane, pa sve do rešavanja dubokih unutrašnjih trauma, strahova, problema, zbog kojih sportista može biti na razne načine blokiran, da izrazi svoj pun potencijal, a da toga nije ni svestan, jer mnoge stvari nastaju u još našem ranom detinjstvu. I ono što je najbitnije, sve ovo sam i sam prošao i znam iz ličnog iskustva, samo tada nisam znao ovo što sad znam i nisam imao toliko mogućnosti za napredak, koje danas postoje.

Mislite na vašu SPQ metodu?

– Sports intelligence tj. Sportska inteligencija kako ste je nazvali. Da, da se nadovežem na prethodno pitanje, kao i svaki sportista, bezbroj puta tokom svoje karijere hteo sam da dignem ruke od svega, jer sam bio mlad, neiskusan, izgubljen, kasnije preopterećen, nezadovoljan, umoran, nisam znao šta i kako dalje, međutim, uvek sam nalazio načine da nastavim, praveći još jedan korak . Ispalo je da je dobro što je bilo tako, jer nisam neko ko odustaje.

– Kao vrlo mlad sportista, doživeo sam tešku povredu hrskavice kolena, a zatim je počela da me muči i diskushernija. Imao sam problema i sa tremom pred utakmice, svime time izazvanom nesanicom i još puno toga. Sve ovo i mnogi drugi prateći problemi, naveli su me u potragu za rešenjima. Morao sam da nađem način da pomognem sebi. Počeo sam da izučavam razne metode samopomoći. Tako npr. Feldenkrais metoda mi je pomogla u rešavanju diskushernije – problemi sa lumbalnim delom kičme, a svesna meditacija mi je pomogla u rešavanju problema ne spavanja, treme i jačanja samopouzdanja.

– SPQ metodu sam osmislio kombinujući razne metode koje sam prošao, probao, radio.. Meditacija, relaksacija, savremeni NLP i mnoge druge. Rezultati primene ove metode su zadivljujući i na osnovu komentara i rezultata ljudi sa kojima radim. SPQ – Sportska inteligencija – je nova metoda i još uvek nema dovoljne primene u sportu, ali sam duboko uveren da sportisti koji je budu koristili i primenjivali na sebi, će moći u mnogome lakše da dođu do vrhunskih rezultata. To sve znam, ponavljam se, iz ličnog iskustva i čvrsto stojim iza svojih reči.

Kakvi su vam dalji planovi u Asocijaciji?

– U bližoj budućnosti planiramo održavanje tribina, seminara, webinara, a posebnu pažnju posvetićemo sportskim kampovima, koji će se baviti edukacijom sportista u raznim pravcima (mentalni treninzi, pravilno vežbanje, sprečavanje nastanka povreda, pravilno odmaranje, finansijsko savetovanje.. i dr.) i specijalnom pripremom za uspeh, jer nije svako spreman na uspeh, iako misli da jeste. Cilj nam je da u nekoj daljoj budućnosti sagradimo naš trenažno-edukativni centar u vidu sportskog sela u kome bi se talentovani sportisti osećali kao kod kuće i imali sve uslove da svoj talenat pretvore u vrhunski rezultat. Naravno, sve to dosta zavisi od finansijskog momenta, podrške države i sluha javnosti za sve to.

Nešto za kraj.. da poručite..

– Kroz svoju međunarodnu karijeru, život i rad u inostranstvu, putovanja, učenja, uvideo sam da na zapadu, u Evropskim zemljama, a naročito Americi se velika važnost daje sportu i sportskim rezultatima. Ovakve i slične metode su već uveliko poznate i primenjivane u sportu. Kod nas još uvek ne, da li na žalost ili sreću, jer ja tu sad vidim naš veliki neiskorišćeni potencijal i brzu mogućnost napretka. Mi smo jedna od retkih Sportskih organizacija koja se bavi i u potpunosti posvećuje karijeri mladih sportista, od početka do kraja.

– Bavimo se i pomažemo i zrelim sportistima u rešavanju njihovih ličnih, poslovnih problema, napredovanju, usavršavanju, a i sa rešavanjem izazova nastalih po završetku njihovih karijera i pitanjem, Šta sad..?
Svakome možemo i voljni smo da pomognemo, naravno ko je spreman da uloži u sebe, želi da napreduje, podigne svoje veštine na viši nivo, bude bolji, najbolji. Bogom dana nacija za sport, borbena, željna, nadarena, sa pravim radom, otvorenošću i savremenim pristupom, mogu slobodno da kažem, samo nebo je granica. I naravno, dobro nam došli, čekamo vas.

Ostavite odgovor